PRESSEMELDING

 28.7.2022

FIRST® LEGO® League:

Skjervøyungdom til verdensfinale i Rio!

Mandag 1. august setter laget Road Snack fra Skjervøy ungdomsskole seg på flyet til Sør-Amerika. Med seg i bagasjen har de med en spennende app-idé og programmeringsferdigheter i verdensklasse. Her skal de konkurrere mot 90 andre lag fra 58 ulike land. Deltakelsen i First® Lego® League har tatt dem hele veien til Brasil.

 

 
 

Fakta FIRST® LEGO® League:

  • Verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge 4-16 år
  • Arrangeres i over 100 land
  • Totalt over 300.000 deltagere fordelt på ca. 38000 lag (tall fra 2019/20-sesongen)
  • Road Snack skal som Champion, representere Skandinavia i FIRST® LEGO® League International Open Brazil
  • Turneringen samler 90 lag fra 58 ulike land

 

 

 

 

Sju elever fra  Skjervøy Ungdomsskole legger i disse dager de siste forberedelsene på verket for deltagelsen i Rio de Janeiro for å delta i FIRST® LEGO® League International Open Brazil. f.v: Markus Henriksen,Daniel Solbakken, Sebastian Mihai Asan, Felicia Birkisdottir, Maria Alexandra Feresteanu, Wilma Svisdal og Sigrid Solberg Pedersen.

 

App-idé med god mottagelse

2021-temaet i First® Lego® League har vært Cargo Connect – transportutfordringer. Laget har utviklet en prototype til en app som nyttiggjør seg allerede eksisterende kapasitet på veiene. - Vi bor i et område hvor avstandene er store og kollektivtilbudet begrenset. Gjennom f.eks. Facebook ser vi ofte folk som trenger transport av både personer og varer, utenom oppsatte rutetider for buss og hurtigbåt. Slik fikk vi idéen vi har jobbet fram, forteller laget.

- Dette er midt i blinken av det vi holder på med innenfor samferdsel. Jeg er virkelig imponert over det de har fått til og ønsker de lykke til videre på ferden, sa daværende fylkesråd for samferdsel i Troms og Finnmark, Agnete Masternes Hansen, etter å ha fått høre mer om app-idéen.

Veien til Rio

Road Snack har jobbet siden tidlig i høst mot regional finale på Finnsnes. – Vi hadde satt oss som mål å komme til den Skandinaviske finalen, men at vi skulle vinne også den, kom som en stor overraskelse, forteller Sebastian Asan. Atskillige ettermiddags- og helgetimer har gått med i arbeidet mot løsningen. Det har blitt belønnet med seier i regional finale på Finnsnes og deretter Championprisen i Skandinavisk finale i Ålesund. 


 

Samarbeid på tvers av landegrenser

Laget gleder seg til å knytte kontakter med andre lag fra resten av verden. - Vi har allerede hatt flere videomøter med lag fra Brasil for å utveksle tips og erfaringer med programmering og robotdesign, forteller Sigrid Solberg Pedersen. Lagene har i forkant av konkurransen funnet hverandre på Instagram, og Road Snack håper at flere vil følge deres reise der. Kjerneverdiene står sterkt i First® Lego® League. - Det beste er at vi lærer på en morsom måte, der vi selv bestemmer hva vi skal jobbe med. Samarbeid mot løsningen er det noe av det viktigste, sier Daniel Solbakken, som gleder seg stort til Rio.

 

Stort spleiselag muliggjøre deltagelse

- Vi var med å etablere Newtonrommet i Nord-Troms, og ser på det som viktig å følge opp aktivitetene det generer. Vi driver næring med mye teknologi. Tidlig satsing på teknologi og realfag fra barne- og ungdomsskolealder kan gi oss kompetent arbeidskraft i framtiden, sier Håvard Høgstad ved Arnøy Laks. Uten samarbeid og støtte fra næringsliv ville ikke deltakelsen vært mulig. Lokale og nasjonale sponsorer har bidratt. Interessen for å bidra fra næringslivet har vært stor i hele regionen, og vi er glade for at de ser verdien i prosjektet og gir ungdom mulighet til å utvide horisonten sin.

Laget består av Daniel Solbakken, Felicia Birkisdottir, Maria Alexandra Feresteanu, Markus Henriksen, Sebastian Mihai Asan, Sigrid Solberg Pedersen og Wilma Svisdal.

Kontaktpersoner: Sofie Langseth Pedersen, veileder tlf: 954 98 499, Stein-Anton Pedersen, forelder tlf: 99703456